Färre och kortare transporter av sedlar

För att komma ifrån långa transporter av pengar, som varit utsatta för flera rån på senare tid, föreslås att Riksbanken ska lägga ut en större del av ansvaret för kontanthantering på bankerna.

Nästa år ska tre nya depåer öppnas ute i landet där bankerna ansvarar för uppräkning och dessutom tar över makuleringen av gamla sedlar. Förhoppningen är att transporterna ska bli färre och systemet mer effektivt.

– Jag tror att det blir ett mycket stabilare system när vi har depåer på plats. Jag är övertygad om det, säger Kristina Åkerberg som är chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Många resor
Ansvaret för distribution av sedlar och mynt har traditionellt varit den svenska riksbankens uppgift. Tidigare hade Riksbanken kontor i princip alla län i landet. Idag är det fyra kontor kvar, som nästa år ska bli två.

Till Riksbankens kontor sker leveranser av ny valuta och där sker idag också makuleringen av gamla sedlar. Värdetransportföretagen gör många resor till och från Riksbanken med stora mängder kontanter.

Nu ska riksbanken bli ännu mer effektiv och menar att kontanthantering är en kommersiell verksamhet som ska skötas på den privata marknaden, alltså på affärsbankerna, säger Kristina Åkerberg

– Kostnaden för att hantera kontanter bör ligga hos de som använder dem. Riksbanken kanske inte ska subventionera ett betalningssätt framför andra. Vi subventionerar ändå kontanter på sätt och vis genom att beställa dem, trycka dem och så vidare. Vi vill att kostnaden ska flyttas ut till dem som använder kontanter.

Under det första halvåret nästa år planerar man ett pilotprojekt på tre platser i landet, där bankerna får ansvar för bland annat uppräkning av kontanter, men där de också så småningom kommer att få ansvar för makulering av gamla sedlar.

Makuleringen ska lösas
Om värdetransportföretagen slipper transporten av gamla sedlar till Riksbanken, hoppas man också att rånrisken minskar.

Makuleringen av sedlar måste av säkerhetsskäl övervakas av Riksbanken. Och det är inte okontroversiellt att lägga ut den verksamheten på bankerna. Men även den frågan går att lösa, säger Kristina Åkerberg på Riksbanken.

-– Det är lite unikt i centralbanksvärlden. Norge går åt samma håll, men i euroområdet är det helt förbjudet att lägga ut makuleringen. Vi hoppas gå i bräschen för andra centralbanker och visa att det är något man kan fundera över

Bankerna är med på försöket, de får en räntekompensation från Riksbanken i gengäld, men ställer krav på ökad säkerhet i form av övervakningskameror och väktare, säger Kristina Åkerberg, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Efter ett halvår ska verksamheten utvärderas.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".