Dömd för snaskstöld

Stöld av en tablettask värd åtta kronor. För det brottet dömde Halmstad tingsrätt på onsdagen en 15-årig pojke, mot sitt nekande, till 200 kronor i dagsböter.
– Rimligen borde man använda resuserna på ett vettigare sätt. Möjligheterna finns ju både att från polis och från åklagare att skriva av det här, säger 15-åringens advokat Göran Ruthberg. Göran Ruthberg inte tänker överklaga tingsrättens dom. Domare i målet om den stulna tablettasken var Bengt Erdmann och han säger till SR Halland att det är mycket ovanligt att ärenden av det slaget kommer upp i rätten. Kändes inte bra Det var kammaråklagare Annelie Persson som väckte åtalet mot pojken för den stulna tablettasken och enligt henne var hon tvungen att föra ärendet vidare eftersom pojken nekade till brott. Hon säger till SR Halland att det inte kändes bra att göra det, eftersom det rör sig om så små summor som åtta kronor. Men reglerna säger att åtal ska väckas när det finns en färdig förundersökning och bevisning. En möjlighet som finns för att lägga ner ett åtal är att göra en så kallad åtalsunderlåtelse, men då krävs det ett erkännande eller att det helt och hållet är säkerställt att den misstänkte har begått brottet. Ett problem med åtalsunderlåtelse är att den hamnar i belastningsregistret, det som tidigare var kriminalregistret. Riktigt beslut Eftersom pojken nekade och bevisningen inte var tillräckligt stark tycker därför kammaråklagare Annelie Persson att det var ett riktigt beslut att åtala pojken så att hans sak blev prövad och därmed också en chans att bli rentvådd. Pojken rentvåddes alltså inte utan dömdes på onsdagen för snatteri till 200 kronor i böter vid Halmstads tingsrätt och han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.
Fredrik Nyberg, SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista