Oro för politisk påverkan

Kulturföreträdare kräver stärkt rättsskydd för kulturen

2:07 min

Nu kräver en rad tunga företrädare inom film, teater och dans att regeringen ser över skyddet för kultur, eftersom de anser att politiker i flera kommuner på senare tid lagt sig i kulturens innehåll på ett oroande sätt.

– Vi ser att i olika kommuner, där politiker har åsikter om vilken typ av kultur, och det ska vara på ett visst sätt, utifrån den politiska majoritet som just nu finns. Det har funnits nu på senare tid i Nacka, det har funnits i Sölvesborg, det har funnits på andra ställen, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

Det är på Dagens Nyheters debattsida som 17 kulturföreträdare, bland dem Filminstitutets vd, liksom ordförande för landets länsteatrar, och vd:ar för stadsteatrarna i Stockholm, Göteborg, Malmö, och Uppsala går ut i ett gemensamt upprop.

De anser att skyddet för kultur inte är tillräckligt starkt för att stå emot politisk påverkan, och skriver att kulturpolitiken blivit ett ideologiskt slagfält. På senare tid anser de att det finns flera exempel på hur politiker på kommunal nivå ifrågasätter och utmanar rådande överenskommelser om att politiker ska skapa förutsättningar, men inte lägga sig i kulturens innehåll. Principen om en armlängds avstånd har satts ur spel, enligt debattörerna.

– I Nacka hade man åsikter om de väggmålningar man beställde inte fick vara provokativa, och inte fick vara på ett visst sätt, och då blir det en slags beställning av fri konst som i stället borde vara, här vill vi ha konst, och låta konstnärerna göra sitt jobb, säger Magnus Aspegren vid Riksteatern.

Nu kräver kulturföreträdarna att regeringen utreder hur kulturen ska få samma dignitet som bostad, utbildning, social omsorg och övriga grundläggande rättigheter i lagen. Ett alternativ är att ändra i grundlagen, men det är något som experter måste analysera, säger Aspegren.

– En frihet bygger ju på lagar. Det är det som är ett demokratiskt samhälle. Och när man ser att det inte är tillräckligt inom ett visst område, som man gör inom alla områden, så ser man över lagarna, för att kunna skydda mot olika politiska riktningar över tid, säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren.