Ja till EU:s nya terrorlagstiftning

Riksdagen sa på onsdagen ja till EU:s rambeslut om ny terroristlagstiftning. Bara tre av riksdagens sju partier stödde förslaget. Moderater och folkpartister lade ner sina röster eftersom de anser att riksdagen inte ska säga ja till ett rambeslut utan att veta vilka lagar som på grund av rambeslutet kommer att gälla i Sverige.
Justitieminister Tomas Bodström förklarade i debatten inför omröstningen att Sverige måste vara med och fatta den här typen beslut eftersom Sverige annars skulle bromsa och försena varenda europeisk överenskommelse i EU. – Min bedömning är att det skulle inte några andra länder acceptera, sa Tomas Boström. Av riksdagspartierna var det bara centern och kristdemokraterna som stödde regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade nej och moderater och folkpartister lade ner sina röster. Grunden till det är alltså att EU:s beslutsgång inte går ihop med svensk riksdagsordning. I EU bestämmer sig ministerrådet först för ett rambeslut. Sedan ska varje lands parlament omvandla rambeslutet till egen lagtext. Den här beslutsgången innebär för Sveriges del att riksdagen säger ja till ett förslag utan att ha granskat och godkänt någon lagtext. Det är inte den normala gången i Sverige. Rent sakligt innebär onsdagens riksdagsbeslut att att bland annat att EU får gemensamma definitioner, åtal och straff för terrorism. För svensk del innebär beslutet att en del brott som redan idag i Sverige är klassade som brottsliga får hårdare straff om brottet klassas som en terroristhandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".