Till 2027

Gamla vedpannor ska bytas ut – för att minska utsläpp

2:28 min

Nya regler ska minska skadliga utsläpp från vedeldning i tätorter. Naturvårdsverket föreslår en utbytespremie för gamla vedpannor.

Peder Bråkenhielm från Skirö utanför Vetlanda tänder som vanligt sin vedpanna på morgonen. Han bor i ett av de omkring 170 000 hus i Sverige som har vedpanna.

Naturvårdsverket vill att alla gamla vedpannor ska bort till 2027 och föreslår därför att en statlig utbytesspremie införs.

De pannor som blir kvar ska låga utsläpp och ackumulatortank, så som gör att värmen lagras och eldandet minskar. Reglerna ska gälla för tätorter med mer än 200 invånare.

– Det första man gör innan men eldar är att se vad det är för väder idag. Har grannen födelsedagskalas på sin altan och vinden ligger på åt det hållet, då låter jag bli att elda och väntar tills kalaset är över, säger Peder Bråkenhielm.

Naturvårdsverket uppskattar att det varje år dör ungefär 1 000 personer i förtid på grund av hälsofarliga luftföroreningar från vedeldning. Flera remissinstanser efterfrågar tuffare regler än de Naturvårdsverket vill införa. Bland annat Astma- och allergiförbundet vill att även rena landsbygden ska inkluderas.

– Man blir helt enkelt sjuk av de partiklar som vedeldning ger. Det är ju riktigt dåligt när man eldar väldigt frekvent med de gamla vedpannorna. De nya kaminerna är betydligt bättre, säger Solveig Enberg, vice ordförande för Astma- och allergiförbundet.

I Skirö lägger Peder Bråkenhielm in torra vedträn i pannan för sista vintern. I vår ska han flytta till ett radhus i stan med fjärrvärme. De som har köpt hans villa ska installera jordvärme. Men han tror ändå att många på landsbygden kommer fortsätta att elda med ved.

– Jag tycker att veden är ett väldigt bra biobränsle om det används på sätt sätt och på rätt plats. Den största fördelen är om man har egen ved. Då blir det billigare, säger Peder Bråkenhielm.