Fotbollsturister kan sprida mul- och klövsjuka

Nu varnar Jordbruksverket svenska resenärer till fotbolls-VM i Japan och Sydkorea för risken att ta med sig mul- och klövsjukan hem. De senaste veckorna har flera fall av den fruktade djursjukdomen hittats i Sydkorea. – Oron växer i Europa för att fotbollsturisterna ska ta med sig smittade varor hem, säger Ulla Carlsson, chef för smittskyddsenheten på Jordbruksverket.
Just nu är 14 gårdar i Sydkorea avspärrade efter att den fruktade mul- och klövsjukan upptäckts där, och EU-kommisionen försöker nu med hjälp av medlemsländerna göra allt för att förhindra en spridning till Europa, bland annat genom information och uppmaningar att inte besöka lantgårdar. Bara i Storbritannien ledde förra årets utbrott till att 4 miljoner nötdjur fick slaktas, med enorma kostnader som följd. I princip drabbas inte människor, men en resenär kan ändå föra med sig smittan, till exempel genom att man tar med livsmedelsprodukter och det var just genom insmugglad asiatsik mat som sjukdomen tros ha kommit till England förra året. Trots att det är förbjudet att föra in kött och mjölkprodukter från smittade områden, så anser Jordbruksverket att risken nu ökar betydligt med strömmen av fotbollsturister.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".