Allt fler äldre kan nu opereras

Allt äldre patienter får alltmer avancerad vård runt om i Sverige. Antalet höftledsoperationer ökar kraftigt, enligt ny statistik från Landstingsförbundet, liksom operationer av ögon.
I en ny rapport från Landstingsförbundet om vårdens utveckling mellan 1992 och 2000 framgår att allt äldre människor får del av vården. När det gäller höftledsoperationer, har antalet patienter över 85 år gamla mer än fördubblats sedan 1992. År 2000 gjordes nästan 2000 sådana operationer. Roger Molin, enhetschef vid Landstingsförbundets hälso- och sjukvårdsavledning menar att den medicinska utvecklingen är en av de viktigaste förklaringarna: – Framförallt har man blivit mycket bättre på att söva gamla människor så nu kan man sätta in en ny höftled på en 96-årig kvinna till exempel, det kunde man inte för 10-15 år sedan. Antalet gråstarroperationer, som gör att man ser bättre, har ökat med mer än det dubbla till över 70 000 om året. Samtidigt så har antalet personer som väntar på en sådan operation också ungefär fördubblats. Efterfrågan har alltså ökat kraftigt, men sjukvårdens resurser har enligt rapporten minskat. – Vill vi att sjukvården framöver ska fortsätta höja ambitionsnivån på det sätt som man gjort under 90-talet då måste hälso- och sjukvården få en större andel av samhällets resurser, säger Roger Molin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".