Nya mobilnätet kan bli försenat

Telia kräver för mycket betalt för att samarbeta och i många kommuner tar det för lång tid att få bygglov för nya mobiltelemaster. Det anser mobiloperatören Vodafone. Vd Jon Risfelt tror inte längre att företaget klarar att leva upp till statens krav på en snabb utbyggnad av den tredje generationens mobiltelefoni.
Nätet för den tredje generationens mobiltelefoni kommer, när det står klart, att ha större kapacitet än det GSM-nät som finns i dag. Vi kommer att kunna skicka bilder till varandra i det nya nätet. Löfte kan brytas Men frågan är när det nya 3G-nätet, som det kallas, kommer att stå klart. Tidigare har telebolagen lovat att nå 99 procent av befolkningen i slutet av år 2003, men enligt Vodafones vd Jon Risfelt, tar vissa kommuner så långt tid på sig att ge bygglov för bolagens master, att hela projektet nu försenas. Dessutom anser Vodafone att Telia tar för mycket betalt av dem som vill hyra in sig på de master som Telia redan har. Telia vill ha komersiella villkor Telia säger att Vodafone är välkommet att samarbeta med Telia om företagets master på kommersiella villkor, något som operatören Orange redan gjort, enligt Telia. Men regeringen är orolig för att bolagen inte ska komma överens. Biträdande Näringsminister Mona Sahlin kommer därför att träffa mobiloperatörerna på onsdag i nästa vecka för att ta reda på vilka problem de har, enligt statssekreterare Gun Eriksson, som redan nu känner till en hel del hinder för en snabb utbyggnad av mobilnätet.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".