Gömda flyktingar vågar inte träda fram

Den tillfälliga asyllagen som trädde i kraft tidigare i veckan ger möjlighet till en ny prövning för dem som fått avslag på sin asylansökan. Men många gömda flyktingar är osäkra på vad som gäller och törs inte ge sig till känna.

Leila och Fares från Iran har hållit sig gömda i Sverige i flera år och de vågar ännu inte söka ny prövning.

– Jag vågar inte därför att de har inte förklarat hur den nya lagen kommer att bli, säger Leila.

– Vi ska söka när vi förstår lagen, säger Fares.

Alla gömda flyktingar, som tidigare sökt asyl och fått avslag, har rätt till en ny prövning enligt den nya tillfälliga asyllag som gäller sedan i tisdags.

Många väntar fortfarande
Polisen har tidigare räknat med att omkring 7 000 flyktingar lever gömda i Sverige. De första tre dagarna den nya lagen gällde anmälde sig 1 108 av dem till Migrationsverket. De övriga väntar, säger Michael Williams, ordförande i Farr, flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd.

– Att ge sig tillkänna innebär då för dem som hållit sig undan myndigheterna en längre tid att myndigheterna nu vet var de befinner sig. För många är det en väldigt ny tanke och för många är det också en ganska hotfull tanke. Jag tror att det psykologiskt är en svår beslutssituation för många som har tvingats att hålla sig undan så länge, säger Michael Williams.

Nästa vecka kommer Migrationsverkets första vägledande beslut som kommer att få stor betydelse för hur andra ärenden bedöms. Michael Williams säger att många som levt gömda inväntar de besluten innan de vågar träda fram.

– Jag tror att det är fullt möjligt och fullt förståeligt för att de flesta, tror jag, vill ge sig tillkänna enbart under förutsättning att de har en bra chans att få stanna. Om de tror att de har en jättedålig chans kanske de föredrar att leva kvar i den oftast mycket svåra situation som de levt i alltför länge.

Lagen på fler språk
Det behövs mer information om den nya lagen, tycker Michael Williams. Han vill gärna att informationen kommer på flera språk så att alla kan ta del av den.

Leila och Fares från Iran vill veta mer om vad som gäller innan de vågar anmäla sig hos Migrationsverket för att få en ny prövning. Leila berättar att livet som gömd flykting är svårt

– Jag ser inget hopp, inget ljus i mitt liv. Man blir deprimerad. Men de som fattar beslut de bara leker med människors liv. De vet inte vilken situation en asylsökande befinner sig i, säger Leila från Iran.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
i samarbete med SR Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".