John Murtha skapar debatt.

USA:s kongress sa nej till Irakreträtt

Det amerikanska representanthuset röstade natten till lördagen med överväldigande majoritet nej till ett förslag till omedelbar amerikansk truppreträtt från Irak.

Det var krigshjälten och försvarsexperten John Murthas oväntade slutsats att kriget i Irak inte går att vinna som gjorde att republikanerna själva la fram ett förslag om omedelbar reträtt från Irak.

Därmed ville man tvinga demokraterna att visa färg. Det blev en vild debatt när republikanen Jean Schmidt läste upp ett brev från en marinsoldat som anklagade demokraten John Murtha för att var en fegis.

Röstades ner
Med 403 röster mot tre röstades sedan reträttförslaget ned och republikanerna röstade förstås mot sitt eget förslag som aldrig var seriöst menat. Det hela var stor politisk teater men med en allvarlig bakgrund.

Brev från döda amerikanska soldater och deras föräldrar lästes upp av båda sidor. Att lämna Irak vore att säga att soldaterna dött förgäves, sa flera kongressledamöter. Att inte ompröva en misslyckad politik kommer att leda till att många fler unga män och kvinnor offras, sa andra.

Förbereder neddragningar
Bakom den politiska retoriken är dock partierna eniga om att någonting måste hända i Irak. Pentagon förbereder i det tysta stora amerikanska truppneddragningar nästa år. Men Vita huset vill inte ha någon tidtabell. Man vill koppla trupp-neddragningarna till att den nya regering som ska bildas efter valen i Irak den 15 december stegvis ska ta ett större ansvar för landets säkerhet.

De flesta bedömare här i Washington tror dock att USA kommer att ha soldater kvar i Irak i minst fem år.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".