Etiopien mobiliserar.

Risken för storkrig i östra Afrika ökar

Ett misstag kan utlösa ett storkrig mellan två av Afrikas bäst organiserade arméer: Etiopien och Eritrea. Den bedömningen gör FN som nu med alla medel försöker få parterna att dra tillbaka sina trupper som samlas vid gränsen.

Varje dag förstärks truppstyrkorna med nya soldater, vapen och spadar för att gräva nya skyttegravar längs den hundra mil långa gränsen.

Drygt 3 000 FN-soldater har i uppdrag att övervaka den fem år gamla freden på båda sidor om gränsen. Men kan nu bara maktlöst se på när 7 000 etiopiska soldater anländer. FN-soldaterna får inte komma närmare än 15 kilometer till gränsen.

Förbjuder FN-närvaro
På den andra sidan, i Eritrea, döljer armén vad den gör genom att helt förbjuda FN i närheten av gränsen och har förbjudit alla helikopteröverflygningar.

Detta, att se en tydlig upprustning på ena sidan och bara kunna ana den på andra sidan, är en mycket farlig situation, säger FN:s taleskvinna Gail Bindley-Taylor.

”Kan inte tvinga fram fred”
FN ifrågasätter nu sin egen närvaro eftersom mandatet bara var att övervaka att det fem år gamla fredsavtalet efterlevs, vilket aldrig har skett.

– Det är vårt enda mandat. Vi kan inte tvinga fram en fred, säger Gail Bindley-Taylor.

FN:s säkerhetsråd förbereder en resolution till nästa vecka för att förmå parterna att dra tillbaka sina trupper. Och för första gången har Eritrea och Etiopien gått med på direkta samtal mellan sig, på neutral mark i Kenya nästa fredag.

Lovar att inte anfalla
Båda parter lovar att inte anfalla den andre men det räcker med ett misstag eller en felbedömning. Så startade kriget förra gången, det är det som bekymrar FN.

Officiellt gäller tvisten hur gränsen mellan Eritrea, som blev självständigt 1993, och Etiopien ska dras. I fredsavtalet tilldelades Eritrea en av gränsstäderna som Etiopien hittills vägrat lämna ifrån sig.

Men båda länder har också inre politiska problem. Eritrea har förlorat nästan alla sina vänner i omvärlden och blir allt fattigare.

Mobiliserar igen
Presidenten, som ledde det lilla landet i befrielsekriget mot jätten Etiopien, mobiliserar nu återigen befolkningen i en samlande aktion, trots att kriget förra gången kostade 70 000 människoliv och förödde Eritreas ekonomi.

Etiopien har kanske liknande motiv, med ett regeringsparti som är hårt ansatt av oppositionen och anklagat för valfusk. Men när det gäller Eritrea är delar av oppositionen den mest krigsvilliga och vill återföra Eritrea som en provins i Etiopien.

Vincent Dahlbäck, Addis Abeba
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".