Omskolning ska lösa bristen på arbetskraft

AMS ser allt fler tecken på att konjunktursvackan nu är över och därför är arbetslösheten ett minskande bekymmer för AMS generaldirektör Anders L Johansson. Han oroar sig i stället för att det ska bli brist på arbetskraft.
Situationen på den svenska arbetsmarknaden ser något ljusare ut idag än för ett halvår sen. Arbetslösheten fortsätter att sjunka och sysselsättningen ökar. Den bedömningen gör Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, i sin vårprognos som presenterades på onsdagen. Anledningen till att arbetslösheten sjunker är, enligt AMS generaldirektör Anders L Johansson, att det nu börjat röra sig i rätt riktning i USA och det påverkar också Sverige som en del av den internationella ekonomin, samtidigt har Sverige också har en stark inhemsk ekonomi. Tror på fler anställda Trots ett stort antal varsel under hösten och våren gör AMS bedömningen att den öppna arbetslösheten i år ligger kvar på oförändrat 4 procent och sjunker till 3,8 procent nästa år. Antalet personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder väntas också minska lite grann nästa år. AMS grundar sin prognos på uppgifter från över 10 000 arbetsplatser runt om i landet. Både industrin och kanske framförallt tjänstesektorn, och då i första hand den offentliga tjänstesektorn, tror på fler anställda det närmaste året. Brist på arbetskraft oroar Men trots sjunkande arbetslöshet är inte AMS generaldirektör Anders L Johansson nöjd, utan han ser brist på arbetskraft som ett minst lika stort problem. Det handlar om ökande sjukskrivningar och många som går i pension de närmaste åren. Samtidigt är det så idag att i vissa regioner i landet är det både är hög arbetslöshet samtidigt som det är brist på arbetskraft med rätt komptens och utbildning. Andes L Johansson ser därför nu som sin och AMS viktigste uppgift att hjälpa de hundratusentals som fortfarande står utanför den reguljära arbetsmarknaden att byta yrke genom att ge dem en lämplig utbildning. På det sättet hoppas Anders L Johansson också bidra till att hindra att inflationen tar fart: – Klarar vi det på det bra sätt kommer också Riksbanken att slippa att höja räntan utav arbetsmarknadspolitiska skäl. Vi vet ju alla vad som händer i ekonomin när det blir allt för knappt med arbetskraft då drar lönerna iväg och det är det vi måste nu motverka genom att öka arbetskraftsutbudet, säger Anders L Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".