Ryssland bromsar EU-förhandlingar

Hit men inte längre – Ryssland kan inte sträcka sig hur långt som helst ifråga om eftergifter till väst. Så kan man sammanfatta den ryska inställningen när man träffade EU-ledningen i Moskva på onsdagen.
– EU har sagt nej till alla våra förslag när det gäller lösningen för Kaliningradenklaven som snart blir inringad inom EU- och där en miljon ryssar. I stället möts vi av oförståelse från Bryssel. Det är en människorättsfråga att kunna röra sig fritt, dundrade president Putin som vi annars under de senaste dagarna sett leende efter möten med den amerikanske presidenten Bush och vid Nato-toppmötet i Rom i går. Kyligt möte Det blev ett något kyligt möte den har gången där Rysslands president klart säger ifrån – det ryska närmandet till väst får inte ske till vilket pris som helst. I stället försökte EU-ledningen och den ryske presidenten efter mötet visa upp god min när man deklarerade att man ska arbeta vidare med Kaliningradfrågan för att nå en lösning. EU kräver ryssar på visum EU kräver visum för de ryssar som framöver ska resa in och ut från enklaven och måste passera ett EU-land – ryssarna kräver visumfrihet eller trafikkorridor. EU vill kalla Ryssland marknadsekonomi Däremot välkomnades deklarationen från EU-kommissionens ordförande Romano Prodi att EU är berett att ge Ryssland status som en marknadsekonomi vilket är viktigt för ryska exportföretag som i dag drabbas hårt av en rad handelsrestriktioner i sin handel med EU-länderna. Men som sagt – för första gången på väldigt länge säger Moskva nej till fler eftergifter när det gäller relationerna till väst. Moskva har i princip accepterat Nato:s ostutvidgning, samma sak när det gäller EU:s ostutvidgning. Man har lagt ned motståndet när det gäller utbyggnaden av det planerade amerikanska missilförsvarssystem och inte protesterat när amerikanska trupper placerats i en rad före detta Sovjetrepubliker. Nu markerar den ryska ledningen att man nått smärtgränsen – i alla fall ifråga om Kaliningrad.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".