Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsledamöter bättre på att deklarera

Publicerat söndag 20 november 2005 kl 12.44

Riksdagsledamöterna i södra Sverige har blivit bättre på att deklarera sedan deklarationerna började granskas på ett och samma skattekontor, det i Simrishamn. Efter årsskiftet ska samtliga riksdagsledamöters deklarationer granskas där.

– Antalet felaktigheter har minskat betydligt i riksdagsmännens deklarationer, säger Lars-Göran Lantz som är chef på skattekontoret i Simrishamn. Jag tror att vår informationsinsats till samtliga riksdagsmän och till riksdagens förvaltningsutskott har haft stor betydelse. Sedan ska vi inte underskatta massmedias betydelse.

Sedan två år tillbaka har samtliga skånska riksdagsledamöters och EU-parlamentarikers deklarationer granskats i Simrishamn samt ett antal deklarationer som andra skattekontor i landet skickat till Simrishamn för granskning.

Enhetlig granskning
Enligt Lars-Göran Lantz är riksdagsledamöternas deklarationer något mer komplicerade, bland annat på grund av krångliga regler för kostnadsersättning. Därför har det varit viktigt med specialisering.

– Samtliga riksdagsmän bör koncentreras till en ort för att det ska bli en enhetlig och lika granskning av deras deklarationer.

Specialisering innebär enligt Lars-Göran Lantz förbättrade kunskaper hos handläggarna och effektivare granskning.

Nyanställningar
Andra skattekontor i landet har andra specialiteter som till exempel granskning av idrottsklubbar, kommunala bolag och ideella föreningar. De senaste årens granskning av de skånska riksdagsledamöternas deklarationer visar att svårigheterna ligger i redovisningen av kvitton.

– Det vi har sett mycket är avdrag för övriga utgifter, resor, facklitteratur som huvudsakligen kan vara berättigat, men även riksdagsmän kan ha svårt vid fastighetsförsäljningar med sparade kvitton och fakturor att visa upp inför mina handläggare.

Skattekontoret i Simrishamn har nyanställt tio personer och rekryterar ytterligare tre personer för ett riksomfattande projekt som ska granska nolltaxerare och en nytillkommen grupp som tjänar under 100 000 kronor om året. Och att strålkastarljuset hamnat på ett litet skattekontor på Österlen i Skåne har med en person att göra - Gudrun Schyman.

– Har säkert haft betydelse för det var ju med hennes deklaration allting startade med en lite mera noggrann granskning av samtliga riksdagsmäns deklarationer i Sverige, säger Lars-Göran Lantz, chef för skattekontoret i Simrishamn.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".