Busstrejk lamslår Österrike

1 600 bussförare strejkar i Österrike och lyckas därmed lamslå stora delar av landet. Strejken beror på att de gula postbussarna ska privatiseras och strejken är det hittills allvarligaste bakslaget för Österrikes borgerliga regering.
Det har inte hänt på 96 år att postbussen inte kommit, men sen onsdagens morgon står 1600 gula bussar stilla i Österrike. Över en halv miljon passagerare är dagligen beroende av det finmaskiga busstrafiknätet och eftersom många av dem är skolbarn hölls glesbygdsskolor stängda i dag. Dagens strejk är en varningsstrejk och kommer att utökas om inte den borgerliga regeringen drar tillbaka sin plan att privatisera postbussarna. Österrikes transportminister Mathias Reichhold har flera gånger sagt att ingen kommer att förlora sitt arbete genom privatiseringen som sparar 60 miljoner euro åt statskassan, men bussförarna är övertygade om att olönsamma linjer kommer att läggs ner och hela 1000 chaufförer därmed förlora sina jobb. Många bussförare som intervjuats i dag i österrikisk radio uppger sig vara skeptiska till strejken men strejkledarna har blokerat alla garagautfarter så att inga bussar och strejkbrytare kan ta sig ut. I september nästa år är det parlamentsval i Österrike och kanske ska onsdagens varningsstrejk ses som ett tidigt startskott på valkampanjen. För den borgerliga regeringen är strejken den allvarligaste hittills under mandatperioden.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".