SVT bantar och föryngras med digital teknik

Yngre medarbetare och yngre publik, det är nyckelorden när Sveriges Television på onsdagen presenterade satsningar på nya kanaler och ett nytt programutbud.
Christina Jutterström kallade Sveriges Television för ''det mest angelägna medieföretaget'' när hon presenternade nya satsningar på onsdagen. Och även om Sveriges Television ligger bra till tittarsiffermässigt så gäller det att satsa på de unga tittarna och få dem att titta på SVT. Digitalt recept Och receptet är digitalt. Nya specialkanaler, en nyhets- och sportkanal som är ett utbyggt och förstärkt SVT24 som sänder dygnet runt sju dagar i veckan mot dagens fem. Och för att ta tag i de yngsta tittarna, en helt ny barnkanal, något som programdirektör Leif Jakobsson är särskilt stolt över. - Barnkanalen är något som står väldigt mycket i linje med SVTs public service-uppdrag, säger han. SVT är i dag kanske ledande i Europa på barnprogramsproduktion. Ansiktslyft Leif Jakobsson säger att den nya barnkanalen, och en satsning på interaktiva webbtjänster, ska komplettera dagens utbud med sändningar på morgonen och mitt på dagen. Bland de två vanliga tvkanalerna är det Kanal 2 som ska få ett ansiktslyft för att nå den yngre vuxna publiken. Nyhetstimmen ska ersättas med ett aktualitetsblock mellan nio och halv elva på kvällarna och SVT kommer också att satsa på särskilda temakvällar där hela programutbudet samordnas under ett ämne. Nysatsningarna kostar 200 miljoner kronor. Tyvärr finns det inga pengar till det utan det är något som måste tas från den verksamhet som finns i dag. Christina Jutterström kallar det för att skrapa ihop pengar, vi andra skulle säga spara, redan i år 50 miljoner kronor genom att se över produktionen. - Vi kommer mycket noggrannare att se var vi producerar vad med ny digital teknik runtom i landet, säger Christina Jutterström. Vi kommer inte att ha full teknisk utrustning på alla orter. Pensionsavgångar Och även om färre konsulter och mindre mobilringande gör sitt så kommer Sveriges Television att ha färre anställda om några år, ingen ska sägas upp utan det blir fråga om pensionsavgångar. - Vi har inte satt någon summa med flit, säger Christina Jutterström. Men det jag har sagt i dag är att när den här resan, med nya SVT, har nått sitt mål 2005 så är jag övertygad om att vi kommer att vara färre och yngre. Bland annat går jag i pension då, och ett antal andra fyrtiotalister.
Stefan Winiger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".