Fallande dollarkurs kan ge billigare bensin

Dollarn har den senaste tiden fallit en hel del mot bland annat kronan. På onsdagen blev dollarn hela nio öre billigare och kostar nu 9,77.
För vanliga konsumenter innebär billagare varor som sätts i dollar, bland annat bensinen, säger Marian Radetzki, professor i nationalekonomi. - En konsekvens av dollarkursens utveckling är att det blir billigare att resa i USA, säger Marian Radetzki. En annan konsekvens är att i den mån som viktiga produkter prissätts i dollar blir kronkursen lite lägre än den hade varit om dollarkursen legat på en högre nivå. Oljepriset är en sådan vara som handlas i dollar. Här finns just nu två gynnsamma faktorer för landets bilägare - dels har oljepriset i sig sedan årsskiftet sjunkit från 30 dollar per fat till runt 24 dollar fatet. Dels har dollarn den senaste månaden försvagats mot bland annat kronan. Många bedömare räknar med att dollarförsvagningen fortsätter. Historiskt sett ligger dollarn fortfarande på en hög nivå. Och håller den här trenden i sig måste också bensinbolagen sänka bensinpriset. - Sammantaget så bedömer jag att det svenska kronpriset för bensinen kommer att vara lägre vid årets slut än det är i dag, på grund av en fallande dollarkurs och ett möjligen oförändrat eller fallande pris på råolja, säger Marian Radetzki.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".