Barn krävde svar från ministrar

På söndagen fyller FN:s barnkonvention 16 år men barns intressen tas inte alltid tillvara, anser Nätverket för barnkonventionen. På söndagen samlades barn och unga från hela Sverige i riksdagshuset för att diskutera vilka frågor de vill att politiker ska driva.

Rebecka Åslund som går i nionde klass från Viksjö och Line Nielsen som går i sjuan i Hofors har samma hjärtefråga – mobbing.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att få veta vad lärare gör mot mobbning, säger Rebecka Åslund.

– Jag vill prata om mobbningen i skolor och diskriminering och vad lärarna och kommunen gör åt det. Det kan ta ett halvår innan de ens upptäcker att det är mobbning, säger Line Nielsen.

– Jag tycker att det är viktigt att barn ska kunna stanna hemma med sina föräldrar istället för att tvingas gå till dagis sju till åtta timmar, fem dagar i veckan vid ett års ålder. Jag tycker att man ska kunna vara hemma med sina barn fram till tre års ålder åtminstone, säger Alexander Murphy från Göteborg som går i åttan.

Hur var det för dig när du var yngre?

– Jag har aldrig varit på dagis. Jag gick bara i förskolan. Min mamma hade mig hemma och jag tycker det var jättebra. Jag tror inte jag hade gillat att vara på dagis alls, säger Alexander Murphy.

Medlemmar i nätverk
Alla tre ungdomarna är med i föreningar som ingår i Nätverket för barnkonventionen.

Vart femte år lämnar regeringen en rapport till FN om hur Sverige tillämpar konventionens ord om barns och ungas rättigheter. Samtidigt brukar Nätverket för barnkonventionen göra en egen rapport, utifrån vad barnen sagt.

Rapporten blir ofta avslöjande för politikerna, säger Ingela Thalén, ordförande för Nätverket för Barnkonventionen.

– Dessvärre är det ju så i en hel del skolor att de har mobbningsplaner men de står i bokhyllan och arbetas inte med till vardags. Det betyder att barn drabbas varje dag, säger hon.

Fina ord räcker inte
Vackra ord räcker inte, tycker gänget som träffades i riksdagshuset på söndagen. När Barnombudsmannen i en webbenkät frågade barn och unga om de tycker att vuxna tar dem på allvar, svarade 80 procent nej.

Karina Bråth från Kista undrar varför.

– Folk tycker väl inte att vi har så många år på nacken för att tycka och tänka saker. Det är inte åldern som spelar roll, säger hon.

Framförde krav till ministrar
På söndagseftermiddagen framfördes barnens krav till några riksdagsledamöter och ministrar.

Karina Bråth hade frågor till Migrationsminister Barbro Holmberg om asylpolitiken.

– Vi har sådan orättvis flyktingpolitik som upprör så fruktansvärt, säger Karina Bråth från Kista.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".