EU fixar bredband på Sicilien?

EUs toppmöte i juni ska diskutera om unionen ska ge stora bidrag till bredbandssatsningar på de allra fattigaste regionerna. Om så blir fallet väntas stora ekonomiska tillskott.
Självklart är behoven av hjälp med IT-satsningar stora i fattiga områden i till exempel Spanien eller på Sicilien. Men man kan inte blunda för att EU-pengar också skulle kunna bli en stor hjälp för teleoperatörer. Många har ju köpt på sig licenser för tredje generationens teknik, licenser som varit så dyra att vissa är rädda för att operatörerna ska få stora problem. Helt klart kan det handla om stora hjälppengar. EU har sammanlagt en budget på nästan 200 miljarder euro för strukturfonderna för åren 2000 till 2006, så det finns ju mycket att ta av. En del av pengarna är redan, sedan tidigare, öronmärkta för ny teknik, men enligt Financial Times vill den ansvarige kommissionären Erkki Liikanen att en större andel ska användas för EU:s allra fattigaste regioner, förmodligen upp till 30 procent av en investering, mot nuvarande tio procent. En källa vid Europeiska investeringsbanken, som också arbetar med de här frågorna, säger att en EU-satsning skulle kunna betyda mycket när det gäller att lyfta utsatta regioner. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".