KU-kritik mot särskilt Baltikumbistånd

Riksdagens konstitutionsutskott, som granskar regeringens och ministrarnas arbete, kräver nu att regeringen ser till att det blir ordning i redovisningen och kontrollen av hur skattepengarna i den så kallade Östersjömiljarden används.
Konstitutionsutskottets, KU: s krav på att regeringen måste göra något åt kontrollen av Östersjömiljarden finns i ett förslag som tas upp i riksdagen nästa vecka. Riksdagen kommer att godkänna förslaget, eftersom utskottet är enhälligt i sin uppfattning om de fel och brister som har förekommit. Vid sidan om normalt bistånd Östersjömiljarden är statliga biståndspengar som regeringen själv har kunnat har kunnat dela ut, helt vid sidan om Sveriges normala biståndsverksamhet och de krav på projekt och redovisningar som ställs där. Projektet har från början varit omstritt och kritiserat. Pengarna har gått till en mängd projekt i de forna kommunistländerna på andra sidan Östersjön. De första 1 000 miljoner kronorna delades ut i stor hast på ofta mycket vaga underlag. Ett villkor för att få bidrag var att projekten skulle ge jobb i Sverige, men om det blev så har ännu ingen kunnat mäta. Det man med säkerhet vet att redovisningen och kontrollen av hur regeringen har använt pengarna har varit fullständigt undermålig, mycket sämre än den redovisning som andra statliga organ tvingas till i sin verksamhet. Utvärdering inte möjlig Det är meningen att alla de biståndsprojekt i öst som har fått pengar ur Östersjömiljarden ska gås igenom i en särskild utvärdering som ska visa vad de lett till. Men riksdagens revisorer slog i höstas fast att det är omöjligt att göra några meningsfulla utvärderingar, om man inte först gör något åt den dåliga ekonomiska kontrollen av projekten. Revisorerna hade flera förslag om hur det skulle gå till. Konstitutionsutskottet stöder nu förslagen och anser samtidigt att regeringen i fortsättningen bara undantagsvis på egen hand ska få dela ut pengar och bidrag på det sätt som man gjort med Östersjömiljarden.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista