Italien vill ha gemensam gränspolis i EU

Italien presenterar på torsdagen i Rom ett förslag om att Europeiska Unionen, EU, ska bilda en gemensam gränspolis, erfar Ekot, och italienarna har stöd av många andra EU-medlemmar, men Sverige kämpar emot.
Det går att bilda en gemensam gränspolis inom EU, och arbetet med det bör fortsätta med full kraft. Det skriver Italien i rapporten, som ska presenteras för övriga EU-medlemmar vid en högtidlig sammankomst i Rom. Bakom rapporten står också experter från Spanien, Tyskland, Belgien och Frankrike. Oro över bristande gränsbevakning Den officiella förklaringen är att i och med att EU har gemensamma yttre gränser genom Schengensamarbetet så är det en naturlig fortsättning att också ha en gemensam polis som bevakar gränserna. Men bakom de stolta principerna gömmer sig en stor oro för att vissa EU-medlemmar inte klarar av att sköta sin del av skyddet, det handlar bland annat om just Italien och Grekland. Och än värre blir det, enligt många bedömare, med de länder som är på väg in i EU i Östeuropa. Därför vill många se en gemensam gränspolis. ''Aningslöst'' Men Sverige, och några andra länder, bland annat Danmark och Irland, är mycket negativa. De pekar bland annat på att det polissamarbete som ska finnas, i Europol, till stor del fungerar dåligt. Att då tro att det går att införa gemensamma regler för polisverksamhet om exempelvis beväpning är aningslöst, säger en källa till Ekot. Dessutom är ju som bekant polisväsendet en symbol för ett land och många i det EU-skeptiska Sverige skulle ha svårt att svälja att gränsskyddet läggs på EU-nivå. Men andra tror, trots problemen, att en gemensam gränspolis kommer på sikt. Inte minst mot bakgrund av att allt fler inom EU, av rädsla för framgångar för främlingsfientliga partier, vill ta krafttag mot den illegala invandringen.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent i Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".