Östersjösamarbete mot handel med kvinnor

I hela Norden och Baltikum inleds nu en stor kampanj mot trafficking, alltså handel med kvinnor som utnyttjas sexuellt, och på onsdagen beslutade riksdagen att kriminalisera den här människohandeln.
Kriminaliseringen av trafficking gör det lättare för myndigheterna att komma åt dem som handlar med kvinnor utan att behöva gå omvägen via till exempel kopplerilagen. Efter Sovjetunionens fall har trafficking blivit ett allt större problem. Unga kvinnor, och också barn, från Östeuropa skickas under falska förespeglingar till väst där de tvingas in i sexhandeln. De stora politiska och ekonomiska förändringarna i Östeuropa har inte bara varit positiva, säger jämställdhetsminister Margareta Winberg. – Det vi ser är att i det nya, mer liberala systemet blir kvinnor arbetslösa, säger Margareta Winberg. Fattigdomen feminiseras, och kvinnor tvingas att bli prostituerade. Alltid mot sin vilja, vill jag hävda. Tystnad i Estland Det är Margareta Winberg som har tagit initiativet till anti-traffficking-samarbetet och -kampanjen i de fem nordiska och dom tre baltiska staterna. ''Nu går torsken till runt Östersjön'', säger man bland annat i den svenska delen av kampanjen. I Estland är det här en sak man hittills knappt har talat om, trots att kvinnohandeln är ett stort problem, säger Ulle-Marike Papp på socialministeriet. Varken medierna eller politikerna pratar om trafficking, säger Ulle-Marike Papp, så det är hög tid att medborgarna får veta vad som försigår - att kvinnor säljs som varor till väst. En halv miljon indragna i trafficking Man räknar med att uppemot en halv miljon kvinnor och barn i Europa är indragna i trafficking. Sverige är relativt förskonat, sannolikt en effekt av kriminalisering av sexköparna, men man tror ändå att mellan två och femhundra kvinnor per år säjs till Sverige. Med en nya lagen om förbud mot trafficking hoppas man kunna minska siffran ytterligare. Men signalerna som når säljarstaterna är inte entydiga. Att Tyskland nyligen har legaliserat prostitution var ett bakslag och ett dåligt exempel, tycker Ulle-Marike Papp.
Christer Fridén, SR:s korrespondent i Finland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".