Fortfarande 50 000 utan el i Stockholm

Omkring 50 000 personer i nordvästra Stockholm är fortfarande utan el sedan onsdagseftermiddagen. Det är samma område som drabbades av ett stort strömavbrott för drygt ett år sedan, och de boende är irriterande.
– Man kan inte laga mat, ingenting kan man göra, säger en man. – Jag tycker bara att det är jobbigt. Det är jättejobbigt och så tänker jag på maten i frysen, säger en kvinna. Det är strömavbrott i Tensta, Rinkeby, Akalla, Hjulsta, Husby och delar av Spånga och Bromsten. Anledningen till strömavbrottet är en brand i Akallatunneln vid 16-tiden på tisdagen. Också många företag drabbas av strömavbrottet. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har bara kunnat trycka en mindre del av sina upplagor och telekomföretaget Ericsson uppmanar sina 10 000 anställda i Kista att stanna hemma från jobbet på onsdagen, och strömavbrottet blir långvarigt. – Förödelsen där nere i tunnlarna är stor. Det betyder att möjligheten att reparera ledningen på kort tid bedömer vi som mycket liten, så vi har börjat planera för att bygga ett provisorium för att komma förbi den här tunneln. Det betyder att avbrottet tidigast kan vara avhjälpt lördag kväll, säger Tomas Gustafsson, vice VD på Birka Nät.
Helena Jansson, Ekot, och Sofia Strömholm, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista