Många hus är fortfarande avspärrade efter Katrina. Foto: Sara Stenholm/SR.

Risk för 150 000 hemlösa efter Katrina

Efter orkanen Katrina i USA för tre månader sedan har 150 000 människor från New Orleans ingenstans att ta vägen. Hittills har de bott på hotell, men nu tänker den amerikanska katastrofmyndigheten sluta betala för deras uppehälle.

Tiotusentals riskerar att bli hemlösa.

– Många kommer att bli hemlösa, eller så får de lämna Louisiana, men många kommer få bo på gatan eller på härbärgen, förklarar Jannika Paterson, som just nu bor på ett hotell i New Orleans.

Det tror hon kommer att hända när den amerikanska katastrofmyndigheten, FEMA, inom kort slutar betala för hotellrum för de 150 000 människor, som inte har haft någonstans att ta vägen efter orkanen Katrina.

Betala själv
Hotellrummen har kostat FEMA över två miljarder kronor. Nu vill myndigheten sätta press på de bostadslösa att själva ordna boende.

Redan om tio dagar slutar FEMA betala för de tiotusentals människor, som har blivit evakuerade till andra delstater. Vid årsskiftet upphör betalningen också för alla som bor på hotell runt om i New Orleansområdet. Det är just de människorna som Jannika Paterson tror riskerar att bli hemlösa.

Totalförstört hus
Jannika är 22 år och bodde i ett av de fattigaste svarta områdena i New Orleans tillsammans med sin lille son, sin mamma och sin syster.

Jannikas hus är totalförstört av allt mögel. Det ska rivas, men hon vill bygga nytt på samma plats så småningom, säger hon.

Katastrofmyndigheten FEMA är USA:s mest utskällda myndighet. Var alla människor, framför allt stadens fattigaste, ska ta vägen när de inte längre får bo på hotell, har myndigheten inget konkret svar på.

Husvagnar utan boende
När man kör runt i Louisiana ser man tusentals tomma husvagnar från FEMA, som står på parkeringsplatser. Tanken är att de hemlösa ska bo i dem.

Många i New Orleans vittnar om hur de direkt efter katastrofen ansökte om husvagn, men fortfarande inte har fått något svar. Matt Chason konstaterar bara trött att ingenting händer.

Frågan är om en av de förfärliga konsekvenserna av orkanen Katrina blir att tiotusentals människor kommer att bli stående på gatan vid nyår.

Sara Stenholm, New Orleans
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".