Skogsbränderna i Australien

Turismen lidande – husvagnar står tomma

2:03 min

I det lilla samhället Kangaroo Valley i den sydöstra delen av New South Wales är i dag huvudgatan nästan öde. I vanliga fall så här års brukar det vara fullt av turister, men bränderna i området gör nu att besökarna inte kommer – och det slår hårt mot den lokala turistnäringen.

Samtidigt har bränderna fört invånarna närmare varandra.

– Vi har kommit varandra ännu närmare efter bränderna, säger Scott som bott i Kangaroo Valley i över femton år.

– Man har startat insamlingar till de som förlorat allt, och man ser till att alla har mat och hjälper frivilligstyrkorna så mycket man kan, säger Scott.

Han berättar att han och hustrun Fionas hus klarade sig precis när elden kom på nyårsafton. Grannens hus på andra sidan kullen finns inte mer, det är bara en svart rykande hög. Det var hjärtskärande att se säger Fiona om grannens hus.

Så här års brukar det vara fullt av turister här på huvudgatan i Kangaroo Valley. I dag är de flesta fordon som passerar här brandbilar som är på väg till den lokala brandstationen, och de som skriker högst är papegojorna som flyger mellan träden.

Även om bränderna inte har drabbat själva samhället så slår det hårt mot den lokala ekonomin. Inga turister kommer nu. De båda campingplatserna som så här års brukar vara fyllda med husvagnar står tomma, och över hälften av husen brukar vara uthyrda till turister så här års, berättar Scott.

I dag är det lugnt på ytan i Kangaroo Valley, men det pågår intensivt arbete med att förbereda alla på att elden kan komma tillbaka. På fredag kommer temperaturen att stiga till över 40 grader, och det kan innebära att elden tar ny fart och bränderna sprider sig och riskerar då att komma närmar inpå själva samhället.