Bränderna i Australien

Vilda konspirationsteorier på sociala medier

2:00 min

Falska uppgifter och konspirationsteorier om bränderna i Australien har spridits på sociala medier världen över. Vissa av påståendena har sedan publicerats i etablerade medier. Det visar en undersökning som det australiska public service bolaget ABC har gjort.

Bränderna i Australien är anlagda av klimataktivister för att gynna deras intressen, IS-krigare tänder eld på skogarna för att skapa kaos, och kinesiska affärsmän sätter eld på områden för att kunna köpa land billigt.

Det är några av de konspirationsteorier som spridits på sociala medier de senaste veckorna enligt australiska ABC. Bolaget har gjort en genomgång av det som publicerats på sociala medier världen över sedan bränderna startade i september. Enligt ABC så finns det ingen grund för påståendena.

Många av publiceringarna på sociala medier har sedan dykt upp i mer etablerade medier. Bland annat flera kartor över Australien som visar var det brinner.

Kartorna kommer från en australisk webbsida som visar grafiskt var det finns och funnits eldhärdar i landet. På kartorna syns alla bränder som registrerats de senaste 30 dagarna, allt från husbränder, bilar som står i lågor till soptunnor och alla andra tänkbara bränder som har rapporterats in till räddningstjänsten. Det gör att det på kartan ser ut som att hela kontinenten står i lågor. Problemet uppstår när folk börjar dela kartorna på sociala medier och man inte vet hur man ska tyda informationen.

Även felaktiga uppgifter om hur många av bränderna som skulle vara anlagda av pyromaner cirkulerar på nätet. Det som är sant är att ett tjugotal personer anklagas för att medvetet ha satt eld på skog och mark, enligt den australiska polisen.

Brandchefen i delstaten New South Wales sa tidigare i veckan att alla som ser information på sociala medier om bränderna bör vara extra noggranna med att kontrollera vad som är ursprungskällan. Han uppmanade att alla ska följa de officiella sidorna.

Brandmyndigheterna i Australien publicerar sekunduppdaterade kartor på var det brinner, och de kartorna visar oftast en helt annan bild än de som sprids på sociala medier.