Filminstitutet

Svensk film satsar – trots svaga biosiffror

2:15 min

I morse presenterade Svenska filminstitutet 15 nya svenska filmer – allt från barnfilmer till familjedraman och thrillers – som har premiär under det kommande halvåret. Samtidigt brottas industrin med svaga biosiffror.

Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet, menar att Sverige har en hel del spännande att erbjuda i år.

– Det är flera dokumentärer. Jag tänker på Henrik Schyfferts långfilmsdebut som handlar om sångaren Uje Brandelius. Sedan finns det också klassiskt drama, som vårdnadstvistdramat Charter. Sen ett drama med komiska inslag, som spelar en manlig präst som vill bli kvinna, säger Jan Göransson.

Personligt, förlust och mörker – det är teman som genomsyrar vårens svenska filmpremiärer.

Men det är tuffa tider för svensk film, i alla fall när det gäller biotittandet.

Enligt en ny rapport som släpptes i morse av Svenska biografägareförbundet har vi precis sett ett rekordlågt år – då svenska filmer tappade 31 procent i andel av biobesöken jämfört med 2018. Detta trots att 2019 annars var det största biograf-året i världen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Vi har gjort en rapport och bjuder in till samtal med branschen om varför det blev så. Det går upp och ner men jag är väldigt positivt till den här filmvåren. Jag tror att det kommer vända i år, säger Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet.