”Bestraffande våldskultur”

Kristi brud och två Knutbypastorer inför rätta

2:06 min

I dag inleds rättegången mot tre före detta pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. De har bedrivit en ”bestraffande våldskultur” med fysisk och psykisk misshandel, enligt utredningen.

En av dem som nu ställs inför rätta är den kvinna som efter den uppmärksammade dödsskjutningen i Knutby 2004 blev allmänt känd som Kristi brud.

– Min uppfattning är att det är hon som är den centrala gestalten i det här. Det är hon som är högst i hierarkin. Och det är hon som är åtalad för den absolut största delen av våldet, och det är hon som står för idén att man får använda fysiskt våld, säger åklagare Liselott Herschen.

Kristi brud står inför rätta misstänkt för 14 fall av misshandel, mot totalt sex målsägare, fem kvinnor och en man, alla med koppling till Knutby Filadelfiaförsamling.

Det handlar exempelvis om örfilar, bett i ansiktet, och slag och sparkar mot magen. Vid ett tillfälle ska Kristi brud ha huggit en gaffel i en annan kvinnas hand, och även dunkat hennes huvud i en vägg, enligt åklagaren.

Våldet har varit en del i en våldskultur inom församlingen, där Kristi brud ansetts varit den ledande personen närmast gud, som de andra medlemmarna tjänat och passat upp kring, enligt utredningen.

En av målsägarna företräds av målsägandebiträde advokat Leif Ericksson.

– Vad vi pratar om är bestraffningar som man underkastar sig i rädsla för att gud ska vända sig från en. För gud pratade ju genom Kristi brud, säger han.

Själv nekar Kristi brud till brott. Hon säger i förhör att anklagelserna mot henne sannolikt handlar om att besvikna medlemmar vill sätta dit henne. Sveriges Radio har upprepade gånger sökt hennes advokat utan framgång.

I målet åtalas är även förre pastorn Peter Gembäck – han gick själv in på polisstationen 2017 och berättade vad han upplevt i församlingen under de senaste åren. Han erkänner själv den åtalspunkt som rör honom – olaga tvång och misshandel, då han slagit en manlig medlem i ansiktet och tvingat honom att krypa minst tio meter på marken.

Den tredje tidigare pastorn ställs inför rätta för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Enligt åtalet har pastorn – som är i 50-årsålden – inlett en nära relation med en flicka i församlingen. När hon var 13-14 år började han hålla henne i handen, och när hon var 17 år genomförde han ett samlag med henne. I förhör berättar hon att hon efteråt kände sig ledsen och nedstämd, och var förbjuden att prata om saken av pastorn.

Han förnekar brott, men medger att de haft en relation.

Alla de misstänkta brott som nu ska avhandlas i Uppsala tingsrätt har skett under åren 2014 till och med 2016. Enligt åklagaren har den bestraffande våldskulturen pågått under längre tid tillbaka, och i större omfattning. Men preskriptionstiden gör att åtalet inte innehåller fler punkter.

Knutbys pingstförsamling blev rikskänd 2004 då en medlem sköts till döds och en annan skottskadades. Den så kallade barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och pastorn Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Både den kvinna som är känd som Kristi brud och Peter Gembäck var även då centrala personer i församlingen – men ingen av dem var misstänkta för inblandning i händelsen 2004.

Efter skotten 2004 försvagade församlingen, men fick ny kraft efter några år. Dock blev situationen ohållbar under 2016, och församlingen är nu nedlagd.