Ska byta ut stridsflyg

Finland överväger svenska Gripenplan

1:57 min

Finland ska byta ut sina stridsflygplan om tio år och testar nu fem västerländska plan, däribland svenska JAS 39 Gripen, som kan bli aktuella.

– Vi är inne i upphandlingen av nya jaktplansystem och luftförsvarssystem för Finland. Vi har fem kandidater som är med i upphandlingsprocessen och vi väntar följande anbudsrond i slutet på januari, och då har vi med oss Jas 39 Gripen, säger överstelöjtnant Tom Lindén på avdelningen strategiska program på finländska försvarsdepartementet.

Under de kommande veckorna kommer fem västerländska stridsflygplan att testas av det finländska försvaret. Tre från Europa, däribland Jas 39 Gripen, och två stridsflyg från USA.

Finlands budget på max tio miljarder euro, motsvarande cirka 106 miljarder svenska kronor, ska räcka till att köpa ett 60-tal stridsflygplan som ska kunna vara operativa år 2030. I slutet av nästa år väntas Finland ta ett beslut om köpet.

Det finländska försvaret testar nu Jas Gripen och de övriga stridsflygen i omfattande tester som kan avgöra om Sverige kan får sälja stridsflyg till Finland, säger överstelöjtnant Tom Lindén på finländska försvarsdepartementet.

– Varje plan kommer att ha sju dagar av testflygningar i Finland i varierande omständigheter så att alla tekniska system, sensorer, vapen och så vidare fungerar som förväntat, säger han.

Några motköp kommer inte att förekomma säger man på finländska försvarsdepartementet, för det är inte tillåtet inom EU.

Men Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saab Aeronautics säger att det i samband med försäljning av Saabs stridsflygplan alltid finns villkor om motköp fast dom i dag benämns och definieras annorlunda än tidigare.

– Det finns alltid sånt. Men det klassiska, det som benämns motköp finns inte riktigt längre. Utan då är det just det här att vi som företag och vi som land ser till att Finland och finsk industri och finska flygvapnet får teknologi som gör att de har möjlighet att utveckla sig själva. Det var förr i tiden motköp. Det är mycket mera sofistikerat i dag, men det är klart att det finns, säger han.