”Då får man väl skaffa en katt”

Ekollon bakom musinvasion

1:29 min

Just nu larmar ovanligt många personer om att de får sina hem förstörda av gnagare. Vissa kopplar ihop det med den milda vintern. Men enligt jourhavande biologen på Naturhistoriska riksmuseet är det fel att skylla på mildvädret – sannolikt handlar det i stället om mängden ekollon under 2018.

– Jag skulle tro att det har att göra med att det var mycket ekollon 2018, då kunde skogsmössen lägga upp vinterförråd av ekollon. Om de hade stora vinterförråd sen kunde överleva bättre under förra vintern och då borde det ha blivit mycket möss våren 2019 och de mössen, när de sen fortplantar sig och får barn, då kan man förvänta sig att det ska vara mycket möss i markerna som kommer in när det är höst, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Så fenomenet att det har kommit in extra mycket möss i en del hem och stugor den här vintern beror alltså inte på något särskilt väderfenomen i år utan snarare på att det funnits ovanligt många möss i markerna överlag, menar Didrik Vanhoenacker. Och vill man hålla mössen borta rekomenderar han en gammal välbeprövad metod.

– Då får man väl skaffa en katt. Katter skrämmer ju möss både genom att de fångar och äter möss, men också bara lukten av en katt gör i de flesta fall att möss tycker att det är läskigt och håller sig undan.