”Social dumpning”

”Brist på tillit och solidaritet mellan kommuner”

2:05 min

Att rika storstadskommuner uppmanar bostadslösa och resurssvaga människor söka bostad i andra kommuner än den egna, är ett problem som ska kartläggas. Det säger civilminister Lena Micko efter ett möte med drabbade kommuner i dag.

– Vi är en socioekonomiskt utsatt kommun redan idag och vi har andra kommuner som systematiskt hjälper till att fylla på med människor som inte har utbildning inte har försörjning och vi har små möjligheter att hjälpa dem, säger Ewa-Leena Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun.

Representanter från 17 kommuner mötte idag civilminister Lena Micko och berättade om sina upplevelser av att socialt utsatta människor uppmuntras eller till och med får hjälp att söka bostad hos dom, istället för i hemkommunen.

Ett problem som kommit att uppmärksammas som ”social dumpning”. En konkret åtgärd som kommunerna på mötet var överens om att de skulle vilja se en förlängning av etableringsstödet för nyanlända säger Ewa-Leena Johansson:

– Processen för att komma till Sverige och få ett nytt språk och få ett jobb är inte två år den är mycket längre.

Civilminister Lena Micko säger att regeringen behöver resonera kring lagstiftning och resursfördelning till kommunerna, och att fenomenet social dumpning nu ska kartläggas:

– Det här visar att det är problem och brist på tillit och solidaritet mellan kommuner som jag tycker är allvarlig.