Riksrättprocessen i USA

Åtalspunkterna mot Trump inskickade

1:32 min

I USA kommer riksrättsanklagelserna mot Donald Trump nu att hamna i senatens händer. Representanthuset kommer hålla en omröstning om att skicka ärendet vidare i morgon.

Den 18 december förra året blev Donald Trump den tredje presidenten någonsin som ställts inför riksrätt i USA. Trump anklagas för att ha missbrukat sin makt genom att ha försökt tvinga till sig personliga tjänster av Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, bekräftade i dag att Demokraterna nu kommer ta nästa steg i riksrättsförfarandet; anklagelserna mot president Trump ska skickas över till senaten.

I morgon kommer representanthuset rösta igenom en resolution där man också utser de personer som ska agera åklagare i den domstolsliknande processen i senaten.

I sitt pressmeddelande skriver Pelosi att senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, är rädd för att fler uppgifter ska uppdagas och hon anklagar McConnell för att försöka mörka sanningen.

Nu väntar en strid om hur domstolsförfarandet i senaten ska fortgå, demokraterna vill att senaten ska kalla vittnen, något som de republikanska ledarna i senaten har motsatt sig.

Öppningsanförandena väntas starta någon gång nästa vecka.