Ber om ursäkt för lögner

Journalister i Iran lämnar statlig tv i protest

2:46 min

I Iran protesterar nu även journalister, filmregissörer och skådespelare mot regimens lögner.

Flera journalister vid statstelevisionen har sagt upp sig och filmfestivalen Fajr Film Festival har drabbats av avhopp.

– Förlåt mig för de 13 år då jag ljugit för er, skrev TV-programledaren Gilare JabbAri på Instagram när hon sa upp sig.

En annan programledare publicerade en bild av en krossad ruta och skrev: Efter 30 år vid statstelevisionen avgår jag. Jag kan inte längre vara kvar.

Förtroendekrisen efter regimens lögner om det ukrainska planet har också lett till att vissa medier för ovanlighetens skull börjat rapportera om protesterna som pågått mot regimen och på reformvänliga konton på sociala medier talar man om regimens strukturella lögner.

Flera regissörer och skådespelare kommer också att bojkotta årets stora iranska filmfestival Fajr som börjar om två veckor.

Den prisbelönte skådespelaren skådespelaren Navide Mohamedzadeh annonserade sitt avhopp genom att publicera en filmscen där han spelar en förstörd metamfetaminmissbrukare som anklagar knarkkungen.

– Han säger till knarkungen: Gud förlåter dig inte jag ska ta tillbaka det som är mitt. Och filmscenen har tolkats som ett budskap till regimen.

Den kända kvinnliga skådespelaren Taraneh Alidoosti skrev på sitt instagramkonto: Vi är inte medborgare, det har vi aldrig varit. Vi är fångar, miljontals fångar.