SMHI

Hårda vindar i södra Sverige

0:31 min

Det blåser hårda vindar i södra Sverige och SMHI har valt att gå ut med en klass 1 varning på grund av vindbyarna.

– Det är ingen storm men väldigt hårda vindbyar, säger Johanna Liljeson Helsing, meteorolog på SMHI.

Strax före 02 natten till onsdagen var vindarna som hårdast över Bohuslän med upp till 20 meter i sekunden. Även Göteborg har fått sin beskärda del av blåsten.

Men bohuslänningarna kan inte andas ut ännu.

– Det håller på och lugnar ner sig över Göteborg men det tilltar fortfarande över Bohuslän. Främst norra västkusten får tuffa vindbyar, Skåne något mildare på 18 meter i sekunden, säger Johanna Liljeson Helsing.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad stängdes vid midnatt och kommer inte att börja gå igen förrän framåt 12-tiden på onsdagen. Även sträckan Borås—Varberg har ställts in och kommer inte att trafikeras igen förrän vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen.

På Öresundsbron råder en varning i båda riktningar och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron. Varningen kommer att gälla till klockan 09.00.

– Örebro är näst på tur, där blir det runt 21 meter i sekunden i byarna, alltså mycket hårda vindbyar, säger Johanna Liljeson Helsing.

Det kraftigaste vindbandet flyttar sig från Bohuslän framåt morgontimmarna och lägger sig över norra Västergötland och Örebrotrakten, för att sedan mattas av successivt under onsdagsförmiddagen.