Presidentvalet i USA

Demokraterna söker kandidat mot Trump

1:41 min

För några timmar sedan avslutades demokraternas debatt i Des Moines i delstaten Iowa. Det här var den sista debatten innan primärvalssäsongen drar igång i början på februari.

Det märktes att nyheterna i USA den senaste tiden präglats av spänningarna mellan Iran och USA, en stor del av demokraternas primärvalsdebatt handlade om försvarspolitik och USAs militära närvaro i Mellanöstern.

– Både Vietnam- och Irakkriget föranleddes av lögner från våra beslutsfattare, och just nu är jag rädd för att vi har en president som återigen ljuger, sa senatorn Bernie Sanders.

Bara sex av de tolv demokratiska kandidaterna kvalificerade sig till debatten som är den sista innan primärvalssäsongen drar igång i Iowa den 3 februari. Inom det demokratiska partiet pågår det just nu en diskussion om vilken kandidat som är stark nog att vinna mot den sittande presidenten.

Av den anledningen brukar den före detta vice presidenten Joe Biden ofta upprepa att han har både rätt erfarenhet och rätt profil att besegra Trump i viktiga delstater. Den frågan ställdes på sin spets under debatten när två av kandidaterna som ofta brukar komma överens hade en ordväxling.

Enligt senatorn Elizabeth Warren hade Bernie Sanders vid ett tillfälle 2018 sagt att en kvinna inte kunde vinna presidentvalet.
Warren hade svar på tal.

– Männen här på scenen har tillsammans förlorat tio val, sa hon, de enda som vunnit alla val de ställt upp i är vi kvinnor.

Det var annars få tillfällen då kandidaterna valde att attackera varandra , vilket var förvånande med tanke på att Sanders, Biden, Warren och Buttigieg alla har chans att vinna det första och så viktiga nomineringsvalet i Iowa.

Ekonomi, sjukvård och handelspolitik var andra ämnen som avhandlades. Och nu börjar den amerikanska opinionen att vänja sig vid att klimatförändringen också får stor plats på primärvalsdebatterna, vilket är en tydlig förändring jämfört med hur frågorna såg ut för fyra år sedan då klimatförändringen knappt nämndes.

– Om jag blir president ska jag genast återinföra de reformer som Trump tagit bort på miljöområdet, sa Joe Biden.