Dagens partiledardebatt – pengar till kommunerna i fokus

1:47 min

Under förmiddagen hålls årets första partiledardebatt i riksdagen. En fråga som väntas stå i fokus är om kommunerna ska få mera pengar.

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Vänsterpartiet (V) anser att kommunerna bör beviljas mer pengar till skolor, äldreomsorg och annan välfärd. V-ledaren Jonas Sjöstedt krävde igår att regeringen ska ge besked i dag om utökade kommunbidrag, annars kommer V börja förhandla med M och KD.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg menar att V:s utspel kan vara ett sätt att få regeringen att snabba på beslutet. 

– Jag tror V minns 2016, när man krävde 10 miljarder kronor till kommunerna, vilket då verkade vara väldigt mycket. Sedan föreslog regeringen också 10 miljarder kronor. De försöker sig nog på en favorit i repris.

Färskt i minnet ligger också uppgörelsen kring reformeringen av Arbetsförmedlingen, där V gick samman med M och KD mot regeringen. Ramberg pekar dock på en viktig skillnad mellan frågan kring och Arbetsförmedlingen och kommunanslagen.

– Den senare är politiskt sett en behagligare fråga för regeringen, som också vill öka anslagen till kommunerna. Här är man inte splittrad, det är inte ett brott med januariavtalet om de växlar upp beloppen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att hon inte kommer ge något besked inom det utsatta dygnet som Sjöstedt krävt.

Betyder det att V, M och KD kommer börja förhandla?

– Så kan det bli, men det kan ta ett tag innan de enas.