Politik

KD stödjer ändringsbudget

1:14 min

Kristdemokraterna ställer sig bakom kravet på att i en extra ändringsbudget tillföra mer pengar till bland annat kommunerna nu under våren.

Även Kristdemokraterna vill att välfärden omedelbart ska få mer pengar, i en extra ändringsbudget.

Det krävs ett tillskott på 6,7 miljarder kronor, enligt partiledaren Ebba Busch Thor. För att finansiera det här vill Kristdemokraterna bland annat slopa det så kallade ingångsavdraget och minska de statliga bostadssubventionerna.

– Vi tog ju höjd för det här i vår budget redan i höstas, när vi noterade att varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson tycktes höra nödropen från kommun-Sverige, från äldreomsorgen och från sjukvården. Vi säger i dag ja till inviten att förhandla med Vänsterpartiet, Moderaterna för att ge ett extra tillskott till välfärden redan i vår-ändringsbudgeten.

Det var i går som både Moderaterna och Vänsterpartiet krävde mer pengar till välfärden redan i år, ett krav som Sverigedemokraterna anslöt sig till.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade att läget så akut att riksdagen bör köra över regeringen - och fatta beslut om en så kallad extra budget, redan innan regeringens vårbudget läggs fram i april. Ett förslag som nu får stöd även av Kristdemokraterna.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det skulle skada Sveriges budgetprocess. Hur ser du på det argumentet?

– Den budget som finansminister Magdalena Andersson har lagt fram skadar i dag Sveriges välfärd, därför att den inte gör det möjligt för patienter att få vård i tid, inte gör det möjligt för äldre att få den äldreomsorg som de har rätt till och då måste vi som opposition ta ansvar för att göra det vi kan för att ändra det, säger Ebba Busch Thor.