Årets första partiledardebatt

Ulf Kristersson vill ha extra val

2:04 min

Årets första partiledardebatt präglades av fokus på välfärden och på brottslighet.

Statsminister Stefan Löfven lovade att åter bygga upp den svenska välfärdsstaten i linje med folkhemmet för snart 100 år sedan, medan Moderatledaren Ulf Kristersson sade att ett extraval och ett nytt ledarskap är det enda sättet att lösa Sveriges utmaningar.

– Det är dags igen, vår välfärdsstat behöver repareras. Det kommer att behövas mer pengar till kommuner och regioner för att välfärden alltid kommer först, sa Löfven.

Stefan Löfven fick dock mothugg av moderatledaren Ulf Kristersson som menade att regeringen inte klarar av att lösa de problem som Sverige står inför, såsom en ökad kriminalitet och växande vårdköer. Det är därför dags för en ny regeringen, säger Ulf Kristersson.

– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa ut den politiska paralyseringen är ett extraval. Då läggs korten på bordet igen. Svenska folket får fatta ett nytt beslut om hur Sverige ska påbörja 20-talet – är ni nöjda eller ska vi byta riktning? Ett nytt mandat kan ges, säger Ulf Kristersson.

SD:s Jimmie Åkesson gav sig också på regeringen och sa så här om januariöverenskommelsen.

– Pyttipanna-politikens tidevarv började med Stefan Löfven och Annie Lööf och slutar förhoppningsvis med Stefan Löfven och Annie Lööf.

Även KD:s Ebba Busch Thor kritiserade januariavtalet:

– Vi varnade för att denna överenskommelse  skulle motverka sitt eget syfte, att bekämpa Sverigedemokraterna. Men idag visar opinionsundersökningar att SD är Sveriges största parti.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt betecknade tillståndet i landet som en välfärdskris. Han krävde i en replikväxling med Stefan Löfven ett tydligt besked från regeringen.

– Det är dags att regeringen klargör att kommuner och regioner kommer få ytterligare resurser för att klara sin verksamhet.