Delat barnbidrag kan tvingas igenom

Regeringen tänker driva igenom att en pappa som har barn växelvis boende hos sig ska kunna få halva barnbidraget även om mamman är emot det. Vänsterpartiet vill inte ha det så men regeringen tycker att frågan är så viktig att den tänker strunta i vad vänsterpartiet tycker.

– Växelvis boende innebär att man delar på ansvaret för sina barn när man har separerat. Jag tycker det är viktigt för barnen att ha möjlighet att vara hos sina föräldrar. Man har hittat lösningar för det och då ska inte vi sätta upp hinder och motverka det utan tvärtom ska vi se till att underlätta för föräldrarna att ta ett gemensamt ansvar, säger socialförsäkringsminister Berit Andnor.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet är helt överens om att separerade föräldrar som har barnen boende växelvis hos sig ska kunna få halva barnbidraget var.

Ska inte kunna förhindra
Men de kan inte komma överens om hur det ska gå till när man ansöker om det. Regeringen vill att den ena föräldern inte ska kunna förhindra att barnbidraget delas när den andra ansöker om det. Vänsterpartiet vill att föräldrarna måste vara överens om det.

För regeringen handlar det om att stärka pappornas rätt, en mamma ska inte kunna förhindra att han får halva barnbidraget genom att vägra skriva på ansökan.

Vänsterpartiet vill inte vara så radikalt utan vill att man först måste veta vem som verkligen betalar mest för barnen säger partiets andre vice ordförande Ulla Hoffman.

– Om förslaget är så som vi har diskuterat att man ska kunna tvångsdela barnbidraget så är ju förstås risken att den som har kostnaderna också blir av med halva barnbidraget och det vill inte vi.

Principiellt viktig fråga
Regeringen tycker att dagens system där mamman med automatik får barnbidraget pekar ut mamman som huvudansvarig för barnen.

Om man som vänsterpartiet kräver att föräldrarna ska vara överens och ansöka gemensamt då ger man mamman i praktiken vetorätt och därmed har man enligt regeringen inte kommit ifrån att mamman ska vara huvudansvarig.

Regeringen ser det som en så principiellt viktig jämlikhetsfråga att den in i det sista har försökt få med sig vänsterpartiet. Men när det inte går så lägger nu regeringen fram ett sitt egna förslag som i riksdagen stöds av miljöpartiet och struntar helt enkelt i vänsterpartiet.

Den parlamentariska kalkylen ser ut så att förslaget får ja i riksdagen om det stöds av miljöpartiet och socialdemokraterna eftersom de har fler röster än de borgerliga partierna tillsammans. Regeringen räknar med att vänsterpartiet inte röstar emot utan i så fall lägger ned rösterna.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".