Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saco: Sverige behöver riktiga jobb

Statsminister Göran Persson tror att den ekonomiska grunden är lagd för att arbetslösheten ska sjunka. Men Saco:s ordförande Anna Ekström, tidigare nära medarbetare till Persson, vill se sänkta skatter på arbete och förändringar för företagen för att få ner arbetslösheten.

– Jag är förvånad över att man inte bryr sig om den här viktiga drivkraften till arbete som en inkomstskattereform skulle innebära. Jag hoppas framförallt att arbetslösheten ska gå ner rejält utan hjälp av en stor mängd arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det Sverige behöver är riktiga jobb, säger Anna Ekström.

Den totala arbetslösheten har i dag bitit sig fast på ungefär åtta procent.

Billigare tjänster
Enligt Ekström skulle sänkt skatt på arbete minska kostnaderna för den allt större tjänstesektorn och med lägre kostnader skulle fler anställas och arbetslösheten sjunka.

Hon är inte nöjd med regeringens politik som har fokus på en svensk ekonomi i balans, samt en rad åtgärder i offentlig sektor som plusjobb för att hjälpa gamla och utbildningsvikariat, kombinerat med tidsbegränsade avdrag för enmansföretag som anställer en person.

Persson själv är däremot nöjd. Han tror, precis som tidigare år, att arbetslösheten nu ska börja sjunka eftersom allt är tillrättalagt, speciellt då hushållens förväntas köpa mer.

– Det absolut viktigaste är väl ändå detta som sker i ekonomin där den privata efterfrågan ökar.

Det är inget som politikerna ska göra?

– Vi har gjort en hel del och gör en hel del. Vi tittar på regelverk och skatter och sådana saker. Men jag tror inte att det är det som är det förlösande. Det förlösande har redan skett nämligen att det finns kunder som efterfrågar produkter

”Mer bör göras”
Men även om det förlösande redan skett menar alltså Anna Ekström att mer borde göras. Enklare regler för företagen skulle också innebära ett lyft för sysselsättningen.

– Det som först slår en är hur svårt det är för framförallt kvinnor som jobbar i offentlig sektor att starta eget. En större möjlighet för arbetsterapeuter, sjukgymnaster och andra kvinnodominerade yrken i vården att verkligen försörja sig med eget företagande skulle vara kanonbra för Sverige, inte minst för vården, säger Saco:s ordförande Anna Ekström.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".