Väder

Atlantvindar gör vintern mild

1:57 min

Den för årstiden ovanligt varma väderleken beror på sydvästanvindar som för in varm luft från Atlanten. Men den milda vintern är inte unik i sitt slag.

Beroende på hur högtrycken och lågtrycken rör sig över Europa så kan den milda luften hamna lite varstans på kontinenten.

– I det fallet vi har nu så kommer den upp över Skandinavien och vi får den här ovanligt milda luften över Sverige, säger Erik Engström, klimatolog vid SMHI.

I dag uppmättes 11,2 grader i Örebro – det innebär ett nytt värmerekord sedan temperaturen började mätas i mitten av 1800-talet. Men synar man de senaste 120 åren framkommer att årets vinter inte är den varmaste.

Vid SMHI har man jämfört perioden 1 december till 13 januari bakåt i tiden och då kunnat konstatera att ännu mildare vintrar förekommit i början av 30-talet, 70-talet och senast för knappt 15 år sedan.

Den här säsongens ovanligt varma väder handlar alltså om tillfälligheter. Samtidigt visar mätningarna att de kalla vintrarna blir allt ovanligare. Och frågan är om vi – mot bakgrund av den globala uppvärmningen – i Sverige framgent ska tvingas vänja oss vid synen av blommande körsbärsträd i januari.

– Det här kan vara en försmak av vad vi har att vänta framåt i tiden. När hela klimatet värms upp så förskjuts medelnivåerna. Snögränsen i Sverige kommer att flyttas längre norr ut, och temperaturerna stiger. Det här kommer att bli en vanligare förekomst längre in i framtiden, säger Erik Engström.