41 bekräftade fall

Kina befarar utbrott av ny lungsjukdom

2:04 min

Den virus-lungsjukdom i Kina, som världshälsoorganisationen WHO varnat för, skulle kunna smitta mellan människor. Det befarar nu kinesiska myndigheter, efter att två fall konstaterats som saknar direkt koppling till ursprungskällan.

Tidigare har kinesiska myndigheter sagt att ingenting tyder på att det nya viruset kan smitta mellan människor.
Men nu ändras budskapet, efter ett fall konstaterats där en av de drabbade inte personligen varit på den fisk- och skaldjursmarknad varifrån smittan tros komma.

Risken bedöms som liten, men smittspridning till exempel inom en familj skulle kunna vara möjlig, men är inte ännu bekräftad, meddelade de kinesiska hälsomyndigheterna i mångmiljonstaden Wuhan.

Även Världshälsoorganisationen, WHO, har gått ut med en liknande varning, sedan ett annat fall utan direkt koppling upptäckts i Thailand, dit en kvinna från Wuhan åkt på semester.
– Världen måste förbereda sig på ett potentiellt utbrott, liknande SARS, sade WHO:s talesperson Maria van Kerkhov på en presskonferens.

Än så länge finns 41 bekräftade fall av den nya lungsjukdomen. En person har avlidit. Viruset är ett så kallat coronavirus och hör till samma familj som sjukdomen SARS som krävde 750 liv i Kina i början av 2000-talet.
300 av de i Hongkong, där myndigheterna nu höjt beredskapen efter att dussintals misstänkta fall upptäckts.