Vänsterpartiet

”Enskilda människors tack för reformer har varit det finaste”

1:30 min

Hör Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt om de bästa ögonblicken under hans åtta år som partiledare. Han intervjuades efter att det blev känt att han inte ställer upp för omval i vår.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval. Det har han idag meddelat partikamrater på ett internt möte.

Det innebär att en ny partiledare väljs på Vänsterkongressen som hålls i slutet av maj.

– Det har varit otroligt roligt, men det är också ett väldigt krävande uppdrag, säger Jonas Sjöstedt till Ekot och fortsätter.

– Jag känner också att det är en mycket bra tid att lämna över till någon annan när det går bra för partiet.

Jonas Sjöstedts familj bor sedan en tid i Vietnam, där hans fru är ambassadör och till henne och barnen flyttar han i sommar.

I drygt åtta år och i två riksdagsval har Jonas Sjöstedt lett Vänsterpartiet som har vuxit sig större under hans ledning, från 5,6 procent i valet 2010 till 8 procent i valet 2018.

Men efter senaste valet gjorde Socialdemokraterna till slut upp med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna om 72-punktsprogrammet och Jonas Sjöstedt har fått en hel del intern kritik för beslutet att släppa fram en regering som inte ville ha med Vänsterpartiet att göra.

Själv tycker han att det beslutet var riktigt. Han är nöjd med en rad reformer som partiet var med och genomförde förra mandatperionden, och han tycker att Vänsterpartiet har en bättre politisk inriktning idag.

Per Markus Risman, Vänsterpartiets distriktsordförande i Uppsala län säger i en kommentar:

– Han planerade inte att sitta mer än åtta år redan från början. Men han sa också att han avgår för att han vill spendera mer tid med sin familj. Det känns väldigt typiskt Jonas.