Lungsjukdom

Mystiska viruset spritt till Japan

1:36 min

Lungsjukdomen som skapat oro i Kina har nu spridit sig till ytterligare ett land, rapporterar Reuters.

Enligt Japans hälsodepartement har en 30-årig man testats positivt för viruset i närheten av Tokyo. Mannen har varit i den stad i Kina där utbrottet först började. Viruset har även tidigare påträffats i Thailand.

Viruset - som tillhör samma familj som sjukdomen Sars - tros komma från en fisk och skaldjursmarknad i Wuhan i Kina som nu ska ha stängts ned.

Totalt har över 40 människor smittats i utbrottet, och hittills har en person avlidit. Men att viruset ska smitta från människa till människa, det finns det ännu inga tydliga uppgifter från Sverige om.

– Det gäller nu att ha en hög uppmärksamhet och att man är duktig på att fånga enstaka personer som man nu gjort i Thailand och Japan och att man gör de grundliga undersökningar i Kina som man behöver göra för att hitta fler personer som fått sjukdomen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Men om man ska resa i länder där viruset spridits, behöver man vara orolig?

 – Nej, det tycker jag inte. Man ska vara noga med handhygien men allt talar väl för att man har lyckats bli av med källan till infektionen i just den här gången i den här delen av Kina.