Handel

Försiktiga mediereaktioner efter slutet handelsavtal

1:55 min

I Kina är reaktionerna försiktigt positiva efter att USA och Kina igår skrivit under ett första handelsavtal. Kommentarer i statlig partikontrollerad media kallar avtalet för rättvist och något som gynnar både USA och Kina.

”Handelsavtalet är ett första steg på vägen och gynnar både USA, Kina och världen”, skrev den viktigaste partitidningen Folkets Dagblad i en ledare.

Även den statliga nyhetsbyrån Xinhua skrev om en lång och mödosam process som nu nått resultat som kommer gynna båda parter, men flaggade också för att handelsproblematiken mellan USA och Kina är långsiktig, komplicerad och svår att lösa.

Global Times, en tung partitidning med utrikesprofil, uppmanade till återhållsamhet i eventuell kritik mot fas-1 avtalet, men menade även att framtiden är osäker. Att nå ett mer heltäckande handelsavtal kommer bli betydligt svårare, enligt Global Times.

I övrigt var den kinesiska rapporteringen om handelsavtalets första steg rätt avvaktande. De 200 miljarder som Kina lovar att öka importen med från USA under två år nämndes knappt, och begravdes långt ner i den sanktionerade partitexten.

Istället paketerades handelsavtalet som en produkt av rättvisa förhandlingar vars resultat är ett viktigt steg på vägen att nå kommunistpartiets prestigemål att utrota fattigdomen lagom till partiets 100-årsdag år 2021.

Sannolikt var det viktigt för Kina att få ett avtal på plats, för att stimulera den inbromsande kinesiska ekonomin.

Nära två års handelskrig med USA har satt sina spår, även om den officiella kinesiska linjen hela tiden varit att man kan hålla ut så länge som det behövs. Den retoriken återupprepades i partipressen idag.