Vänsterpartiet

Favoriterna att ta över V väntar med besked

2:04 min

Efter beskedet från Jonas Sjöstedt om att han lämnar partiledarposten vid partiets kongress i maj så påbörjas nu processen att ta fram en ny partiledare. En het kandidat är riksdagsledamoten och vice partiordförande Nooshi Dadgostar. Men hon ger inte besked om hon kandiderar eller inte.

– I och med att Jonas meddelade det här igår, så är det en fråga som inte är aktuell. Det är valberedningen som får bereda det valet, och komma med ett förslag helt enkelt.

Så du vill inte säga om du står till förfogande eller inte?

– Nej, utan jag hänvisar till valberedningens arbete.

Nooshi Dadgostar sitter i riksdagen men just är föräldraledig. Hon är partiets socialförsäkringspolitiska talesperson och valdes till vice ordförande på förra kongressen 2018, och en av dom som nämns som möjlig efterträdare till Jonas Sjöstedt som ju avgår på kongressen Västerås i slutet av maj.

Ett annat namn som nämns är Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, som inte heller hon idag vill ge ett svar på om hon är en kandidat till att bli ny partiledare.

– Det är en dag full av känslor. Vi har jobbat tätt ihop i många många år, så det är som Monica Törnell sjunger, det stora vemodet rullar in ungefär.

Ditt namn kommer upp som en av efterträdarna. Hur ser du på det?

– Ja det är självklart fint, men inte idag.

Ingen kommentar idag, eller du vill inte ställa upp?

– Nu har Jonas meddelat, och i dag väntar vi med alla andra kommentera.

Nu startar partiets valberedning arbetet med att ta fram förslag på ny partiledare. I drygt veckor framåt kan medlemmar, partiföreningar och distrikt nominera kandidater.

Enligt Håkan Eriksson som är sammankallande i valberedningen har man inte bestämt om det blir en valturné som förra gången då de fyra kandidaterna reste runt i landet för att visa upp sig. Det beror också på hur många kandidater som ställer upp, säger han.

Förra gången när Sjöstedt valdes 2012 var en het fråga om partiet borde ta efter Miljöpartiets modell med delat ledarskap, men det är ingen fråga som varit direkt diskussion kring, säger Håkan Eriksson.

– Men det kanske kommer nu inför kongressen, men frågan valberedningen sida så utgår vi från det uppdraget vi har, att förbereda ett val av en ordförande, säger han.