”omfattning vi aldrig sett”

Akut svältkris i södra Afrika

1:44 min

I södra Afrika saknar nu 45 miljoner människor tillräckligt med mat, efter att regionen drabbats av både ovanligt långvarig torka och omfattande översvämningar.

– Det här är en hungerkris i en omfattning vi aldrig sett tidigare, larmade chefen för FN:s matprogram World Food Programme, WFP, i södra Afrika, Lola Castro tidigare idag.

– Och allt tyder på att det kommer att bli värre, fortsatte hon.

Enligt WFP:s beräkningar så saknar så många som 45 miljoner människor i de 16 länderna i södra Afrika tillräckligt med mat - de flesta av dem är kvinnor och barn.

Orsakerna till krisen är flera. Delar av regionen, till exempel Zimbabwe, Sydafrika, Namibia och Zambia upplever den värsta torkan på många år. Bara en säsong av de senaste fem har levererat normala regnmängder, och tiden fram till nästa skörd i april och maj är extra svår för många människor.

Men det är inte bara torka som orsakar problem i södra Afrika. Förra årets cyklonsäsong med kraftiga vindar och mycket regn på kort tid förstörde också mycket av regionens jordbruksproduktion, i bland annat här i Moçambique.

I Zimbabwe, det värst drabbade landet saknar nästan 60 procent av befolkningen tillräckligt med mat. Där förvärras situationen dessutom ytterligare av en politisk kris som lett till ekonomisk kollaps och skenande inflation.

Enligt WFP saknas mer än hälften av de 489 miljoner dollar man bedömer behövs för att kunna möta behoven av matstöd i regionen, och organisationen har tvingas låna upp pengar för att kunna rädda liv.