De gotländska betodlingarna kan drabbas hårt om EU enas om de nya reglerna.

Gotländsk oro för sockerbetsodlingen

På tisdagen träffas EU:s jordbruksministrar för att enas om nya regler kring sockerproduktionen och kraftigt sänkta priser.

Bakgrunden är en överproduktion som lett till dumpning på världsmarkanden. Men beslutet väntas få stora konsekvenser för betodlarna, och i Sverige är oron stor på flera håll, inte minst på Gotland.

Roland Rodebjer har odlat sockerbetor i 30 år på sin gård i Hogren utanför Visby.

– Jag känner stor oro, och det gäller alla odlare här på ön, vi lever ju på det, både familj och barn lever ju på betlikviden, säger han.

Vad skulle det betyda för dig om de här förslagen nu går igenom?

– Mitt företag är idag uppbyggt på sockerbetor, men jag har även djur och har två anställda som hjälper mig med växtodlingen och en direkt följd av om betorna försvinner är att deras jobb inte kommer att finnas längre.

Lång tradition
Betodlingen har en lång tradition på Gotland som anses ha ett extra bra klimat för betorna. EU:s höga priser har gjort att det också varit en god affär, även om transportkostnaderna ökade när sockerfabriken i Roma las ner för några år sedan.

Idag finns 285 odlare kvar på Gotland, och oron är stor att många av dem får det svårt om betalningen sjunker med de över 40 procent som det talats om.

Visserligen föreslås en viss kompensation, men betodlarna är oroliga att pengarna kommer smetas ut på alla lantbrukare.

Det är Skåne som är det stora betbältet i Sverige, och där är prognsoerna bättre, efetrsom man slipper långa transporter, men på Gotland och även Öland kan det bli tuffare.

Överproduktion
Roland Rodebjer medger att det finns en överproduktion i EU idag, men menar att det snabbt kan vända inte minst om betor börjar användas för etanoltillverkning. Men visst förhållandena har varit bra, och en viss reformering kan han tänka sig.

– Det är väldigt viktigt att den där kompensationen kommer till odlaren. Annars, om odlaren inte får den kompensationen, då är odlingen borta på Gotland.

Men samtidigt är det i princip det sista området inom jordbruket inom EU som inte är reformerat, är det inte rimligt att man gör en reform med tanke på det?

– Från betodlarhåll i Sverige och även i övriga länder i Europa säger man ju att det även behövs en översyn av reglerna, för de är väldigt gamla, men sedan när man går in i något nytt så ska man vara hovsam, man ska ju ge möjlighet till dem som lever på det, men ha en klok tidsplan, säger Roland Rodebjer.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".