Firande blandades med besvikelse på ettårsdagen.

Besvikelse ett år efter den orangea revolutionen

Ukraina firar ettårsdagen av den orangea revolutionen på Självständighetstorget i Kiev. Ett firande som solkas av en stor besvikelse bland dem som var med om att löftena från revolutionen inte uppfyllts.

Årsdagen blir också starten för en valkampanj inför parlamentsvalet i mars nästa år.

På tisdagen, 22 november, firas Frihetsdagen i Ukraina. Det är årsdagen av den revolt som inleddes redan natten efter ett fuskartat presidentval. Från hela Ukraina kommer tåg och busslaster med människor klädda i orangea halsdukar, mössor och plastöverdrag till Kiev för det officiella firandet på Självständighetstorget i centrala Kiev.

Jusjenkos namn skanderades
Då för ett år sedan i veckor fyllt av hundratusentals människor som protesterade mot valfusk och korruption och skanderade namnet på den man de ansåg borde ha vunnit, dagens president Viktor Jusjenko.

Han kommer själv att finnas på torget under dagens firande tillsammans med revolutionsprinsessan Julia Timosjenko. Då var de enade. Idag är de politiska motståndare och har inlett valkampanjen inför parlamentsvalet i slutet av mars nästa år.

Motståndet mot de orangea är stort. En ny revolutionsrörelse har bildats av besvikna orangea anhängare som hävdar att presidenten och hans män svikit sina löften. Löften som handlade om att stoppa korruptionen och ge bättre ekonomi. Kritiken mot presidenten själv är också hård.

Ökad öppenhet resultatet
Han lovade att vara en förebild och offentliggöra sin familjs ekonomi. Men blev sur när frågor ställdes om hur den 19-årige sonen kunde köra runt i en ny lyxutrustad BMW, trots att han inte arbetar. Att frågan alls kunde ställas av en journalist är dock en framgång, som journalister i Ukraina skriver under på.

Revolutionen gav yttrandefrihet och journalister som inte längre behöver oroas över att mördas om de avslöjar oegentligheter.

Känslorna från revolutionsdagarna finns kvar hos många, en av dem är skådespelare och spelar just in en av tre långfilmer om den orangea revolutionen:

Folket visade att de ville ha en ny makt och ordning. De gick ut på gatorna och det är normalt, säger skådespelaren Aleksander Limarev, som är en av revolutionärerna i filmen den orangea himlen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".