Extrabudget

M, KD och V överens om mer pengar till välfärden

2:29 min

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet
har kommit överens om att kräva att regeringen skjuter till mer pengar till välfärden. Sverigedemokraterna backar initiativet.

Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är nu överens om att lägga fram en extra budget i riksdagens finansutskott imorgon. Det är en satsning på 7,5 miljarder kronor som går till kommunerna och välfärden.

För att få resurser föreslås att regeringens satsningar slopas på bland annat utvecklingstid, det som tidigare kallades friår.

Dessutom slopas ingångsavdraget som är en arbetsmarknadsåtgärd, säger Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Dom tre partierna har förhandlat för att komma fram till ett gemensamt förslag till extra budget. Sverigedemokraterna hade gärna sett ett större stöd till kommunerna men ställer sej ändå bakom förslaget säger den ekonomisk politiske talespersonen Oscar Sjöstedt.

I och med Sverigedemokraternas besked har förslaget till extra budget därmed stöd av en majoritet i Riksdagen och kommer att gå igenom.
Vänsterpartiet har alltså gjort upp med Moderaterna och Kristdemokraterna, Ulla Andersson är Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson:

Det är alltså 7,5 miljarder extra och det består av det förslag på fem extra miljarder som regeringen kom med i förra veckan plus ytterligare 2,5 miljarder. Bland annat stoppas Miljöpartiets viktiga fråga om utvecklingstid och Centerpartiets arbetsmarknadsåtgärd ingångsavdraget.
Anders W Jonsson är vikarierande partiledare i Centerpartiet som ju är stödparti till regeringen och starkt kritisk mot förslaget.

För att bekosta extra budgeten stoppas dessutom pengar till innovationsråd och resurser till lärarassistenter som dras ner genom att bidraget blir generellt till kommunerna. Detta upprör finansminister Magdalena Andersson som ännu inte kan säga hur regeringen ska hantera förslaget.

Pengarna ska betalas ut till kommunerna i månadsskiftet februari-mars säger moderaternas Elisabeth Svantesson.